Liseberg 2021

Nöjesparkerna får öppna 2021 

Tidigt på morgonen idag så blixtinkallade regeringen till presskonferens.  

Under konferensen så presenterade regeringen nya smittskyddsregler. En av dessa regler omfattar nöjesparker och temaparker.  

Planen är att de nya reglerna skall träda i kraft 11 mars.  

Nedan skriver Folkhälsomyndigheten. 

”Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar 

  • När smittläget tillåter – differentierade utifrån risk för smittspridning 
  • Kategorier 
  • Inomhus 
  • Inomhus med sittplats 
  • Utomhus 
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar 
  • Dessutom krav på begränsningsåtgärder. Föreskrifter från Folkhälsomyndigheten, t.ex. kan deltagartak kompletteras med maxantal per kvadratmeter.” 

Vår tolkning av detta är att djurparker som till exempel Kolmården nu kommer att falla in under samma regler som nöjesparker. Hade det varit som förra året så hade det betytt att även Kolmården fått hålla stängt.  

Men på grund av den nya pandemilagen och dessutom de nya regler som presenterades idag så kommer nöjesparker att behandlas efter storlek och deras faktiska möjligheter. Precis det som borde skett redan under våren 2020.  

Istället för att gå in under samma besökarantal som till exempel en privat fest hemma eller en offentlig tillställning så blir nöjesparkerna bedömda på yta. 

I teorin så betyder det att våra svenska nöjesparker kan öppna precis som man tänkt i slutet på april eller i början på maj. Givetvis så kommer det att vara med ett mycket begränsat besökarantal, virtuella köer, bokade besök med mera.  

Både Gröna Lund och Liseberg är fortsatt försiktigt optimistiska då det ännu inte är ett konkret besked på vad som gäller och hur de kommer att bedömas.  

Vi på DisneyGuide ser dock positivt fram mot fortsatt besked angående nöjesparkerna och börjar mer och mer tro på att det blir en svensk nöjesparkssommar 2021. 

From all of us to all of you, Buckle up and enjoy the ride