Expansion av Liseberg

Hela Göteborg är mer eller mindre en arbetsplats och förändringar sker dagligen.

Så även på Liseberg.

Som de flesta vet så håller Liseberg för fullt på att bygga ett hotell söder om parken och kommer förhoppningsvis under maj månad även ta beslut om den tillhörande vattenparken.

Men det kommer att bli mer än så.

Läs vidare för all information både fakta, en del gissningar och lite rykten.

Vi börjar med Lisebergs Jubileumsprojekt 

som ligger närmast i tiden.

2021 fyller Göteborg 100 år och detta skall man givetvis fira på Liseberg med att bygga en vattenpark och ett tematiserat upplevelseboende. Tänk en liten version av Disney här.

Vattenparken kommer att vara öppen året runt vilket så klart är positivt för alla Liseberg fans.

Hotellet ska tematiseras på en mycket hög nivå – ett upplevelseboende som saknar motstycke i Sverige idag.

Enligt plan så skall hotellet och vattenparken öppnas under Göteborgs jubileum 2021 men att det skall stå klart tills dess känns aningen optimistiskt för tillfället men vi får väl se. l

Texten uppdateras löpande.

Expansion av “ordinarie” nöjespark

En frågeställning som kom upp när Liseberg presenterade Jubileumsprojektet var varför man inte expanderar det vanliga nöjesparken istället för att få plats för fler attraktioner och restauranger för att på det sättet få större kapacitet per dag och år.

Lisebergs svar på detta är att den stora begränsningen som man har är just väder och att besökarantalet styrs av våra säsonger.

Därav ser man inte en vinning i att expandera den ordinarie parken. Man är dock tydlig med att tillägga att om Liseberg skall investera i expansioner så skall detta göras under tak.

Vad betyder då det? Kan vi i framtiden få tak över en del av parken som byggs ut? Om den byggs ut?

Det är inte omöjligt, det finns flera exempel runt om i världen med nöjesparker som är väderskyddade på detta sätt.

Universal Studios Singapore har ett stort tak där man kan skydda sig när regnet kommer.

Enligt dokument som vi funnit så finns det dock en plan på expandering av själva nöjesparken på delar av SAAB-fastigheten som man köpte för ett par år sedan. Vi kan till och med finna att det det finns en del byggnader som kan tänkas räknas som väderskydd och det nämns också i dessa dokument en ny bergochdalbana.

I det dokument som vi funnit står det att beslut om denna eventuella expansion skall tas under kvartal 2 2020 så vi kanske får uppdatera denna texten inom en väldigt snar framtid.

Denna expandering skall enligt dokumentet vara färdigställt till Lisebergs 100 årsjubileum 2023. Så inte speciellt lång väntan.

World of Volvo?

Ja vad är nu detta och vad har det med Liseberg att göra?
Beslut om detta är redan taget och en del information finns att få tag på.

Volvo har beslutat att stänga sitt Volvo museum men känner att det finns ett behov att finnas för turistverksamheten och givetvis för hemstaden Volvo.

Varför då inte i närheten av Liseberg som ligger bra lokaliserat?

World of Volvo ska bli ett upplevelsecentrum och skall enligt plan ligga på taket till ett av Lisebergs nya parkeringshus.

Rivning av FlumeRide och en ny vattenattraktion?

Nu går vi över till rykten.

Detta är ett rykte som vi hört ett par gånger men vi kan inte styrka det med dokument. Men kan efter lite uteslutningsmetod hålla med om att det låter helt klart rimligt. En sak som gör projektet väldigt troligt är att FlumeRide hade premiär på Lisebergs 50 årsjubileum så varför inte hylla den med en ny när man fyller 100?

Enligt ryktet så har FlumeRide nått slutet på sin livscykel vilket brukar innebära att en attraktion är för dyr att underhålla.

FlumeRide är 610 meter lång och byggd av det Amerikanska företaget Arrow Development Company och hade premiär 1973. När en nöjesattraktioner blir för gammal så kan det vara svårt att få tag på reservdelar som måste specialtillverkas och så vidare.

Det gör ofta att det är billigare att riva och bygga nytt.

Men för att vi inte ska bli allt för ledsna redan nu så säger samma rykte att Liseberg beställt en ny vattenattraktion från Intamin som man arbetat med så många gånger förut. Intamin har till exempel levererat Kanonen, Balder och Loke.

Intamin är dessutom proffs på just vattenattraktioner så vi har något riktigt stort att se fram emot om Liseberg och Intamin spelar sina kort rätt (dock inget som vi tvivlar på). Är man dessutom lite innovativ så kanske man kan styra hur blöt man blir under åkturen beroende på väder så att man inte blir dyngsur en kallare dock men kanske blir det en varm dag.

“Tips till er Liseberg”.

Om vi då förutsätter att det är så här så kommer ju FlumeRide att behöva stängas för rivning vid någon tidpunkt och byggstart för den nya attraktionen att ske.

2023 fyller Liseberg 100 år och vi är övertygade om att man kommer att slå på stora trumman just detta året.

Leker vi då med tanken att “nya FlumeRide” skall stå klar 2023 så får vi räkna med en stängning ganska så snart.

Vi kan dra en paralell till Lisebergs senaste projekt med Valkyria. Då fick man först riva Kanonen för att sedan kunna påbörja byggandet av Valkyria.

Kanonen stängdes 30 december 2016 direkt efter årsskiftet så började man nedmonteringen av attraktionen.

Våren 2018 skulle valkyria stått klar men så blev det inte på grund av förseningar med tunnelbygget.

Om den nya vattenattraktionen är ungefär lika komplicerad så får vi nog räkna med att FlumeRide kommer att vara i drift under säsongen 2020 (beroende på när den startar på grund av Coronapandemin) för att sedan stänga efter sommarsäsongen 2021.

Tänk på att detta är ett rykte och våra egna spekulationer.