Liseberg 2021

Nu när vi vet att Liseberg med största sannolikhet kommer att öppna den 1 maj i år så är det troligen många som undrar hur ett besök kommer att se ut på Liseberg.

Det hade vi nu tänkt att gå igenom så att du är så förberedd som möjligt inför ditt besök.

Glöm inte att följa Lisebergs instruktioner till punkt och pricka, görs inte det så finns det risk för att man återigen får stänga parken.

Med det sagt, låt oss dyka ner i hur Liseberg har tänkt att ett besök ska se ut under de restriktioner som man nu har.

För att minska köer och trängsel kommer vi…

… öppna parken för ett mycket begränsat antal gäster per dag.
… så långt det går, flytta försäljningen av parkprodukter till liseberg.se.
… införa virtuella köer på flera attraktioner i Lisebergsappen.

Alla tre punkter som Liseberg nämner i första delen blir högst intressanta denna nöjespark-sommar. Öppna parken för ett mycket begränsat antal gäster per dag. Givetvis så innebär det första och främst att du alltid måste boka ditt besök för att kunna besöka Liseberg. Det kommer alltså inte gå att dyka upp vid entrén och tro att det blir karusellåkning. Det mest positiva med denna första punkten är dock att om du har ett bokat besök i parken så lär du känna dig som en VIP-gäst under hela ditt besök.

En normal sommardag så tar Liseberg in ungefär 25 000 gäster. Nu under våren så är vår gissning att man släpper in ungefär en tiondel av detta. Tänk er själva om det bara är runt 2 500 gäster i parken, ni kommer att vara ensamma. Liseberg behöver dock mellan 5 000 och 7 000 besökare per dag för att få parken att gå runt. Räkna med att man kommer att försöka nå detta så snart som man ha möjlighet till det. Vi tror såklart att Liseberg skulle klara att ha 10 000 besökare i parken under några större problem med trängsel och smittspridning. Tänk på att Liseberg dagligen arbetar med att hantera stora mängder besökare även utan en pandemi. Därav tror vi på DisneyGuide att dom är absolut bäst lämpade för att också hantera denna situation.

Punkt två är givetvis super smart av Liseberg i tider som dessa. Delvis för att minska kontakt med andra människor och delvis för att vid köp av produkt så bokar du även ditt besök i parken och vilken dag du får gå dit.

Virtuella köer är något som vi pratat massor om här på DisneyGuide tidigare och något som vi ser väldigt mycket fram emot att få testa. Vi räknar med att Liseberg kommer att skicka ut en uppdatering av Lisebergsappen någon eller några veckor innan det är dags för öppning och redan då kan vi troligtvis få en första riktigt glimt av systemet. Återigen, tänk er 2 500 personer i parken och virtuell kö. Ni kommer att kunna åka mycket Helix under ert besök.

För att säkerställa social distanshållning kommer vi…

… införa rutiner samt avståndsmarkeringar och avskiljare på platser i parken där det kan uppstå mycket folk på begränsad yta.
… utbilda personal i gällande rutiner och rekommendationer.
… informera gästerna både innan besöket och i parken om gällande rutiner och rekommendationer.

Inte mycket nytt här. Detta är så som många andra verksamheter har haft det i ungefär ett år nu. Dock vill vi återigen påpeka om vikten att följa dessa regler. Om Liseberg ger er en dag och tid då ni släpps in i parken, följ då den till punkt och pricka. Dyker ni upp för tidigt eller för sent så kommer ni inte bli insläppta och riskerar dessutom att skapa trängsel utanför parken. Då finns det risk för att parken återigen får stänga ner verksamheten.

För att säkerställa hygienhållning kommer vi…

… förstärka städrutiner av allmänna ytor och toaletter.
… utforma särskilda städ- och hygienrutiner anpassade för samtliga enheter i parken.
… införa utökad möjlighet till handtvätt/handsprit på flera ställen i parken.
… utbilda all personal i gällande hygienrutiner.

Inte heller är det några överraskningar och vi har inga som helst tvivel om att Liseberg kommer att kunna öppna på ett säkert och ansvarsfullt vis. Citaten ovanför är utdrag från Lisebergs riskanalys som man gjort tillsammans med Svenska Nöjesparksföreningen.

Utöver detta så har Folkhälsomyndigheten under dagen idag 2021-03-11 gått ut med nya regler som nöjesparkerna måste följa. Varken Gröna Lund eller Liseberg har kommenterat detta ännu men vi räknar med att det inom ett par dagar kommer att finnas uppdaterad information på respektive hemsida.

Några av de regler som man kommer att behöva anpassa sig till är att åkare på attraktioner inte får sitta emot varandra om man inte kan hålla ett avstånd på minst två meter. Man får inte sitta bakom eller framför åkare som inte tillhör samma familj om man inte kan hålla mer än en meters avstånd. Dessutom står det i remissen att varje besökare skall ha 20kvm dock så får till exempel museum en regel på 10kvm som är inomhus? Vi räknar med att svenska nöjesparksföreningen kommer att överklaga detta beslut så att även dom får kravet på 10 kvm per besökare.

Nu har vi inte måtten på tågen för någon av nöjesparkernas attraktioner men räkna med att troligen varannan stolsrad kommer att vara avstängd.

Mer information om Lisbergs nya attraktion för 2021 Underlandet kan ni läsa om här

Underlandet

Underlandet på Liseberg

Vill du veta mer om Lisebergs Virtuella kö? Läs något av våra andra två inlägg. Glöm inte heller att ladda ner vår kostnadsfria guide till Liseberg där du kan finna ännu mer information om Virtuell kö och mycket mer.

Detta måste du veta om Virtuell kö på Liseberg

Virtuell Kö Liseberg

Guide till Liseberg