Rivning av FlumeRide och en ny vattenattraktion?

Ny attraktion till Liseberg, ja du läste rätt.

Detta är ett rykte som vi hört ett par gånger men vi kan inte styrka det med dokument för äns nu. Men kan efter lite uteslutningsmetod hålla med om att det låter helt klart rimligt. En sak som gör projektet väldigt troligt är att FlumeRide hade premiär på Lisebergs 50 årsjubileum så varför inte hylla den med en ny när man fyller 100?

Enligt ryktet så har FlumeRide nått slutet på sin livscykel vilket brukar innebära att en attraktion är för dyr att underhålla.

FlumeRide är 610 meter lång och byggd av det Amerikanska företaget Arrow Development Company och hade premiär 1973. När en nöjesattraktioner blir för gammal så kan det vara svårt att få tag på reservdelar som måste specialtillverkas och så vidare.

Det gör ofta att det är billigare att riva och bygga nytt.

Men för att vi inte ska bli allt för ledsna redan nu så säger samma rykte att Liseberg beställt en ny vattenattraktion från Intamin som man arbetat med så många gånger förut. Intamin har till exempel levererat Kanonen, Balder och Loke. Se dokument längre ner där man kan se att det är Intamin som Liseberg skrivit kontrakt med för denna åkattraktion.

Intamin är dessutom proffs på just vattenattraktioner så vi har något riktigt stort att se fram emot om Liseberg och Intamin spelar sina kort rätt (dock inget som vi tvivlar på). Är man dessutom lite innovativ så kanske man kan styra hur blöt man blir under åkturen beroende på väder så att man inte blir dyngsur en kallare dock men kanske blir det en varm dag.

“Tips till er Liseberg”.

Om vi då förutsätter att det är så här så kommer ju FlumeRide att behöva stängas för rivning vid någon tidpunkt och byggstart för den nya attraktionen att ske.

2023 fyller Liseberg 100 år och vi är övertygade om att man kommer att slå på stora trumman just detta året.

Leker vi då med tanken att “nya FlumeRide” skall stå klar 2023 så får vi räkna med en stängning ganska så snart.

Vi kan dra en paralell till Lisebergs senaste projekt med Valkyria. Då fick man först riva Kanonen för att sedan kunna påbörja byggandet av Valkyria.

Kanonen stängdes 30 december 2016 direkt efter årsskiftet så började man nedmonteringen av attraktionen.

Våren 2018 skulle valkyria stått klar men så blev det inte på grund av förseningar med tunnelbygget.

Om den nya attraktionen till Liseberg är ungefär lika komplicerad så får vi nog räkna med att FlumeRide kommer att vara i drift under säsongen 2020 (beroende på när den startar på grund av Coronapandemin) för att sedan stänga efter sommarsäsongen 2021.

Tänk på att detta är ett rykte och våra egna spekulationer.

Vi har funnit dokument som styrker det vi skrivit ovan och dessa dokument kommer vi nu att dela med oss av och gå igenom

Dokument som styrker en ny attraktion till Liseberg

1.2 Generella Krav

Liseberg har beslutat att en ny vattenattraktion skall uppföras till sommarsäsongen 2023. Attraktionen måste vara en vattenattraktion (Flume) och inte en vatten bergochdalbana.

 • Typ av attraktion: Vattenattraktion (Flume)
 • Målgrupp: Familjeattraktion cirka längd 100 – 110 cm
 • Banlängd: 650 meter
 • Varav: 70% i vatten
 • Egenskaper: Minst en egenskap som är unik i segmentet vattenattraktion, till exempel.
  • Fritt fall
  • Vertikalt lyft (hiss)
  • Framåt och baklänges bansträckning
  • Innovativa vändplattor

Hela åkturen skall vara ny och unik och tillsammans med nya egenskaper skall attraktionen sätta en ny standard för vattenattraktioner.

Så hur vet vi då att det är just Intamin som ska leverera denna åkattraktion? Jo genom nedan dokument.

När ni tänker er Lisebergs nya åkattraktion skall ni tänkte ungefär som den inbäddade videon. Detta är Chiapas från Phantasialand och är ungefär 30 meter kortare än vad Lisebergs nya attraktion skall bli.

Vad tycker du om detta? Kommentera nedan. Kommer du att sakna FlumeRide om den försvinner?

Läs mer om Liseberg genom att klicka här

Missa inte att följa någon av våra YouTube Kanaler

TIAAGI
DISNEYGUIDE

Ny attraktion till Liseberg