Nedan finner ni alla fördelar med virtuell kö och även vad som kan hända om något går fel.

Äntligen kan vi sluta hänga i köerna på Liseberg. Till sommarsäsongen 2020 var det tänkt att Liseberg skulle öppna den nya attraktionen Underlandet och med det också deras nya satsning som Liseberg valt att kalla för Virtuell kö. Läs vidare för att se varför detta är en så stor grej.

Detta är ett koncept som vi fick turen att testa på Star Wars Rise of the Resistance på Disney´s Hollywood Studios och skall inte blandas ihop med Disney´s Fast pass koncept.

I Virtuell kö så kommer du att använda Lisebergsappen för att ställa dig i kö istället för att fysiskt stå i kö.

Så hur fungerar det då?

Det vi vet just nu är att du helt enkelt öppnar appen och klickar på Virtuell kö, väljer en tillgänglig attraktion, hur många ni är och sedan väntar du helt enkelt på din tur. Appen kommer sedan att säga hur lång tid det är kvar tills det är din tur men kommer också att meddela dig en stund innan så att du inte glömmder av att det är din tur att åka. Nu går du till den attraktion som du stått i kö till och går in via Express Pass ingången. När du kommer fram längst fram i kön så skannar du den streckkod du nu har i din telefon. På detta viset verifieras det att det är du som stått i kö och det är nu din tur att åka. Om du vill så i en fysisk kö till en annan attraktion under tiden, ta en glass eller kanske slå dig ner en stund på Tyrolen är helt upp till dig. Din telefon står i kö för dig så att du slipper. Smart va?

Kan man stå i kö till flera attraktioner samtidigt?

Nej, du kommer bara att kunna stå i en Virtuell kö åt gången. Givetvis så kan du stå i en virtuell och en fysisk kö samtidigt.

När kan jag ställa mig i Virtuell kö igen?

Vi vet att Liseberg valt en av dessa vägar men vi vet dock inte vilken.

Alternativ 1: När du skannat in dig i attraktionen så behöver du vänta i fem minuter tills du åter kan ställa dig i en Virtuell kö. Detta för att det inte ska bli orättvist mot de som står i den fysiska kön.

Alternativ 2: Direkt efter att du skannat in dig i attraktionen så kan du ställa dig i kö till nästa attraktion alternativt till samma attraktion igen. Om man valt denna väg så har man resonerat på det vis att man då får de som står i den fysiska kön att istället använda den virtuella kön.

Kötid och första nya tipset för Liseberg

Här kommer faktiskt ett tips för er Lisebergare utan att vi själva kunna testa och utvärdera appen. Vi vet dock med säkerhet att appen kommer att ändra din kötid beroende på hur många ni är i ert sällskap. Det kan alltså vara en idé att dela upp sig i två eller tre grupper beroende på hur många ni är. Lek med tanken att ni är 4 personer och nästa lediga tid är klockan 13:37, om ni istället använder två telefoner och delar upp er två och två så kan det finnas lediga tider mycket tidigare. Det gör också att något som vi förespråkat länge nu blir tillgängligt och det är single rider (ensamåkare). Istället för att bygga en kö för just detta så räcker det att man använder den virtuella kön då du garanterat kommer att få en snabbare tid om du väljer att åka ensam.

Kölappen och hur man kan använda den

Om du varit på Disney World så vet du att man där använder något som man kallar för Magicbands. Istället för att göra en liknande grej på Liseberg så har man valt att helt hålla sig till Lisebergsappen. Men det ger oss dock lite andra möjligheter. Som ni ser på bilden nedan så har Liseberg gjort en väldigt enkelt och överskådlig kölapp. Högst upp ser du vilken attraktion du står i kö till. På rad två har du tre sektioner där nummer 1 säger vilken tid det är din tur att åka, nummer 2 vilket kölappsnummer du har och nummer 3 hur många ni är som står i kö.

Den vaksamme ser också att det är en QR kod som kommer att skannas när man väl kommer fram. Med QR koder finns det i Apple´s ekosystem möjlighet att lägga till denna QR kod i Wallet och därav också ha denna kod i sin Apple Watch. Din Apple Watch kan alltså bli ditt Magic Band. Liseberg det kanske är dags att börja tillverka Watch bands med Liseberg tema? Vad gäller Android så har vi dålig koll på vad just deras lösning för detta heter men vi är tämligen säkra på att även där går att använda QR koden i till exempel Samsung Gear. OBS! Vi vet inte om Liseberg kommer att tillåtta att dessa koder sparas i Wallet eller om de blir fasta i appen. Lisebergsappen kanske görs tillgänglig i klockorna däremot och då får vi denna lösning. Vi vet redan nu att notiser kommer att dyka upp i klockorna och det kan ni se på bilden nedan.

15 attraktioner. Liseberg har gått ut med informationen att Virtuell kö kommer att till en början finnas på 15 attraktioner. Anledningen till att man utökat från bara Underlandet till 15 attraktioner är givetvis den pågående Coronapandemin. Även om Liseberg ännu inte fått öppna för säsongen 2020 så har man förberett sig väl för en eventuell öppning och där kommer Virtuell kö in i bilden.

Så vilka 15 attraktioner kan man då använda Virtuell kö för? Denna information har inte varit helt lätt att få tag i men vi tror att det är som följer.

 • AeroSpin
 • AtmosFear
 • Balder
 • Farfars Bil
 • FlumeRide
 • Helix
 • Valkyria
 • Loke
 • Mechanica
 • Lisebergbanan
 • Kållerado
 • Underlandet
 • Spökhotellet Gasten
 • Rabalder
 • Radiobilarna

Vad händer om en attraktioner får ett tillfälligt stopp?

Om du står i kö till en attraktion som fått ett tillfälligt stopp eller av någon anledning fått försenad tid så kommer du att meddelas via Lisebergsappen så fort som möjligt så att du inte går till attraktionen i onödan. Ni ser också att om den attraktion du står i kö till stängs så kommer det ut information direkt till dig i appen. Detta kommer inte att ske om du inte står i kö till aktuell attraktion.

Vad händer om jag missar min tid?

När Liseberg får lov att öppna och även tar detta systemet i bruk så kommer det att finnas en feltid på ungefär 15 minuter. Om din tid är 15,00 så skulle du tekniskt sett kunna skanna in dig till attraktionen 15,14. Detta är dock något som vi absolut inte rekommenderar, se till att vara vid attraktionen i tid för att säkerställa att du får åka.

Ser du fram emot att få testa Liseberg´s Virtuella kö när parken öppnar? Låt oss veta i kommentarerna nedan.